“Βιολογικό σκυρόδεμα”, είναι το νέο “πράσινο” υλικό που βελτιώνει τη θερμική άνεση στο κτίριο και βοηθά στη μείωση του CO2 στην ατμόσφαιρα.
Μια εναλλακτική λύση για δημιουργία κάθετων κήπων στην πόλη έχει αναπτυχθεί και κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Structural Technology Group, στο Universitat Politècnica de Catalunya, στη Βαρκελώνη, όπου μια ομάδα έχει εφεύρει το “βιολογικό σκυρόδεμα”. Το προϊόν αυτό είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως υπόστρωμα για κάθετους κήπους. Είναι ιδιαίτερα απλό στην κατασκευή, με χαμηλό κόστος συντήρησης και σύντομα αναμένεται να διατεθεί στο εμπόριο.
Η βασική ιδέα είναι ότι συσσωρεύονται νερά της βροχής στο εσωτερικό του υλικού, το οποίο με αυτό τον τρόπο γίνεται ένα ιδανικό περιβάλλον για βρυόφυτα και άλλους φυτικούς οργανισμούς. Με την πάροδο του χρόνου, η χλωρίδα στο υλικό εξελίσσεται, τα χρώματα και τα μοτίβα στην εξωτερική επιφάνεια αλλάζουν διαρκώς. Το υλικό διατίθεται σε μορφή πάνελ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατακόρυφους κήπους χωρίς μηχανική συσκευή ή σταθερή συντήρηση. Αφορά τόσο στα νέα όσο και στα υφιστάμενα κτίρια.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο βασικά υλικά του σκυροδέματος: το τσιμέντο τύπου Πόρτλαντ, με το οποίο το υλικό αποκτά pΗ περίπου 8 και το τσιμέντο φωσφορικού μαγνησίου, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο. Το τσιμέντο φωσφορικού μαγνησίου είναι ταχείας πήξης και χρησιμοποιείται ευρέως σε εργασίες επισκευής, αλλά και στην ιατρική – οδοντιατρική λόγω της φιλικής του συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.
Το “βιολογικό σκυρόδεμα” δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για μύκητες, μικροφύκη, λειχήνες και βρυόφυτα σε μεσογειακά κλίματα. Η ομάδα έρευνας θέλει να πετύχει τον έλεγχο ανάπτυξης των μικροοργανισμών αυτών στο σκυρόδεμα. Στόχος είναι ο φυσικός αποικισμός να δίνει στην τελική επιφάνεια ελκυστική εμφάνιση σε λιγότερο από ένα χρόνο. Επιπλέον οι όψεις με το νέο υλικό εξελίσσονται συνεχώς, εμφανίζοντας αλλαγές στο χρώμα ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την οικογένεια των μικροοργανισμών που φιλοξενούν. Εμποδίζεται επίσης η εμφάνιση άλλων ειδών φυτών, οι ρίζες των οποίων μπορεί να καταστρέψουν τα στοιχεία της κατασκευής.
Οι παράμετροι που επηρεάζουν την παραγωγή του “βιολογικού σκυροδέματος” εκτός από το pH, είναι το πορώδες και η τραχύτητα της τελικής επιφανείας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολυστρωματικό υλικό σε μορφή πανέλου 3 επιπέδων. Το πρώτο στρώμα είναι αδιάβροχο και τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, προστατεύοντάς το από πιθανή φθορά. Το μεσαίο στρώμα διατηρεί το νερό κι ενθαρρύνει τον αποικισμό των μικροοργανισμών. Το τελευταίο στρώμα επιτρέπει την εισχώρηση του νερού, αλλά συγχρόνως το εμποδίζει να διαφύγει.
Το νέο υλικό έχει ποικιλία εφαρμογών, προσφέροντας περιβαλλοντικά, θερμικά και αισθητικά πλεονεκτήματα. Οι αποικίες που αναπτύσσονται στο “βιολογικό σκυρόδεμα” βοηθούν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αφού το απορροφούν, ενώ παράλληλα αποδίδουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Συγχρόνως η ικανότητα απορρόφησης ηλιακής ακτινοβολίας, κάνει το υλικό να δρα ως μονωτικό. Το “βιολογικό σκυρόδεμα” λειτουργεί ως θερμικός ρυθμιστής για το εσωτερικό του κτιρίου, βελτιώνοντας την ενεργειακή του συμπεριφορά, κυρίως το καλοκαίρι, όπου συνεισφέρει στο δροσισμό του κτιρίου.
Πηγές: UPC Bio-Beton